İl müdürümüz Cahit GÜLBAY yaptığı açıklamada; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca gıda üretimi yapan işletmeler ile gıdaları satışa ve toplu tüketime sunan işletmelere 'İşletme Kayıt Belgesi' alma zorunluluğu getirmiş idi.
Bu konuda; 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında, Gıda işletmelerinin kayıt veya onay işlemlerine dair usul ve esasları belirlemeyi amaçlayan "Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik" 17.12.2011 tarih ve 28145 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdikten sonra,
Bu yönetmelik hükümlerine göre lokanta, kahvehane, bakkal, pastane, market, restoran, büfe, kantin ve çay ocağı gibi tüm yeni işletmelerin faaliyete başlamadan önce 'İşletme Kayıt Belgesi' alması zorunlu hale gelmiştir, dedi.İl müdürümüz Cahit GÜLBAY daha sonra; 27.11.2011 tarihinden önce Gıda Sicili Üretim İzni' ve yönetmelik öncesi alınmış 'İşletme Kayıt Belgesi' veya bu belgelere eşdeğer belge almış olan işletmelerin, 31 Aralık 2013 tarihine kadar sahip oldukları haklarını kaybetmemeleri için en geç 31 Aralık 2013 tarihine kadar 'İşletme Kayıt Belgesi' almaları ve eski belgelerini iade etmeleri gerekmekte idi.7 Ocak 2014 tarih ve 28875 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelik değişikliği ile bu süre 31.12.2014 tarihine kadar uzatıldığını vurgulayarak, 'İşletme Kayıt Belgesi' almayan işletmelerin tespiti halinde bu işletmelere İdari Para Cezası uygulanacağını belirtti.Ayrıca "üretim faaliyetinde bulunan işletmeler ile herhangi bir üretim faaliyetinde bulunmaksızın sadece satışa sunan market, bakkal, büfe, kantin gibi işletmeler ve toplu tüketime arz eden lokanta, restoran, pastane gibi gıda işletmelerinin, 'İşletme Kayıt Belgesi' alabilmeleri için gerekli olan İşletme Kayıt Belgesi Formu Beyannamesi İl Müdürlüğümüzden ve İlçe Müdürlüklerimizden temin edilebileceğini ve başvuru için sadece İşletme Kayıt Belgesi formu Beyannamesinin yönetmelikteki hükümlere uygun olarak doldurulmasının yeterli olduğunu ifade etti.