İlimiz İlçelerinde kurulan geçici kurban hayvan pazarlarında İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personellerince sürekli kontrol, denetim ve bilgilendirme çalışmaları yapılmaktadır.
Kurban pazarlarında yapılan kontrollerde pazara gelen hayvanların kulak küpesi, pasaportları, nakil belgeleri, veteriner sağlık raporları, araç dezenfeksiyon belgelerine bakılmakta, bakanlık veri tabanından da kontrolleri yapılmaktadır. Hayvanların pazara girişlerinde, pazar yerlerinde muayeneleri yapılarak sağlık taramalarından geçirilip Şap hastalığı gibi ihbarı mecburi salgın hastalıklar yönünden kontrolleri yapılıyor. Bu kontrollerle salgın hayvan hastalıklarının tespiti yapılarak diğer hayvanlara ve çevreye yayılması engellenmeye çalışılıyor.
Kurban pazında bulunan hayvan sahiplerine, vatandaşlara, yetkili ve görevlilere hayvanlarını satan, satamayan ve hayvan satın alan kişilere uyulması gereken kurallar konusunda bilgilendirmeler yapıldı ve yapılmaya devam edecektir.. Bu bilgilendirmelerde;
Kurban Pazarına il dışından hayvanlarını getirenlerin hayvanlarının nakillerini İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine giderek kurban pazarı işletmesine yaptırmaları gerektiği, satılamayan hayvanların geri dönüşlerinde veteriner sağlık raporu almaları gerektiği ,
Kesilen hayvanlarının kayıtlarını İl/İlçe Gıda Tarım ve hayvancılık Müdürlüklerine giderek düşüm yaptırmaları, kesilen hayvanların kulak küpelerinin kesim yerindeki yetkililerce biriktirilerek İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine teslim etmeleri gerektiği,
Vatandaşlara , kasaplara kesimlerin hayvanlara eziyet etmeden, hayvan refahına uyarak nasıl yapmaları gerektiği,
Kesim sonrasında ette fark edilen kanın siyah renkte olması, pıhtılaşmaması, dalağın büyük olması, göğüs kafesinde yapışmalar, su toplanması ve inci tanesi gibi oluşumlar görülmesi, etlerde ve et yağında bazen sarı renklerin 24 saat bekletildiğinde tamamen azalmadığı fark edildiğinde , etlerin üzerinde veya kesitinde pirinç tanesi görünümünde hareketsiz cisimcikler varsa Veteriner Hekime danışılması gerektiği,
Karaciğer ve akciğerlerde üzerinde su keseleri, apse benzeri şişlikler, parazit kurtçuklar varsa tüketilmeden kedi ve köpeklerin ulaşamayacağı derinlikte bir çukura gömülmesi gerektiği,
Etlerin parçalar halinde temiz kaplara konularak oda ısısına gelene kadar bekletilmesi; sonra buzdolabına kaldırılması genel olarak etlerin kesimden 12-24 saat sonra olgunlaştıktan sonra tüketilmesi gerektiği,
Vatandaşlara kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesine ve parçaların büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı koşullarında 5-6 gün, kıymada 3 gün olduğu, uzun süreli muhafazalarda ise etlerin derin dondurucuda -18 derecede muhafaza edilebileceği ,
Derinin önemi, hasar görmemesi için yüzme işleminin eğil kişiler tarafından mutlaka küt ve yuvarlak uçlu bıçaklarla yapılması, üzerinde et ve yağ parçalarının bırakılmaması, nasıl saklanması gerektiği,
Gübre, kan ve yenmeyen iç organlar ile çevrenin kirletilmemesi, atıkların mümkünse derin çukurlara gömülmesi, ya da sızdırmaz torbalarda genel çöp toplama mahallerine bırakılması gerektiği anlatıldı.
Kurban pazarlarında İl/ilçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimizce kurban bayramı öncesi ve kurban bayramı süresince kontrol ve denetimler yapılarak sürekli hizmet verilecektir. Hizmetin aksaması için yeterli sayıda nöbetçi personel görevlendirilmiştir.
Müdürlüğümüzce kontrol, denetim, bilgilendirme ve hizmet çalışmaları bayram süresince ve kurban pazarlarında son hayvan gönderilinceye kadar devam edecektir.