Trabzon İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Atasu Baraj Havzası'nda Organik Tarımsal Üretim Projesi faaliyetleri 2014 yılında da devam etmektedir. 2010-2012 yılları arasında tamamlanan "Atasu Baraj Havzası Organik Tarım Eğitimi ve Yayımı Projesi" devamı niteliğinde olan ve 2012 yılında başlatılan "Atasu Baraj Havzası Organik Fındık ve Maviyemiş Yetiştiriciliği Projesi" faaliyetleri İl Müdürlüğümüz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.
Atasu Baraj Havzasında yaşayan ve ticari olarak fındık ve maviyemiş üretimi yapan 102 üretici ile 2013 yılı Temmuz ayı içinde ikinci kez yapılan Organik Tarım sözleşmesi ile yaklaşık 1.500 da alan organik tarımsal üretim kapsamına alınmıştı. "SS Galyan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi" tüzel kişiliğinde projeye dâhil edilen havza üreticilerinin organik tarım faaliyetlerini desteklemek amacıyla, İl Müdürlüğümüz genel bütçesinden temin edilen 56 ton organik gübre proje kapsamındaki fındık ve maviyemiş alanlarında kullanılmak üzere proje üreticilerine dağıtımı gerçekleştirildi.
Vali Yardımcısı Abdurrahman KOÇOĞLU ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sabri TOPBAŞ'ın katılımıyla gerçekleşen gübre dağıtımı organizasyonunda, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Edip BİRŞEN ve proje koordinatörü Ziraat Mühendisi Suzan KOL projenin amacı ve uygulama aşamaları hakkında bilgiler verdiler. Projenin; Atasu Barajını besleyen su kaynaklarının ve dolayısıyla barajda biriken suyun tarımsal üretimden kaynaklanan kirliliğinin önlenmesi, içme suyu olarak kullanılan baraj suyunun kimyasal gübre, kimyasal tarım ilacı gibi zararlı atıklarıyla kirlenmesini önlemek olduğu belirtildi. En kısa zamanda havzanın tamamına yaygınlaştırılması planlanan projenin fındık ve maviyemişin yanı sıra diğer ürün çeşitliliğinin de arttırılacağı ifade edildi.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sabri TOPBAŞ; "Atasu Baraj Havzası Organik Tarım Projesi" kapsamını zamanla genişletilerek havza geneline yaymayı planladıklarını ve böylece içmesuyu skalitesini korumanın yanında organik tarım konusunda örnek bir havza oluşturmayı amaçladıklarını ifade etti.
İl Müdürlüğü teknik personeli ve proje üreticileri ile sohbet eden Vali Yardımcısı Abdurrahman KOÇOĞLU ise İçmesuyu baraj havzalarındaki organik tarım projelerinin halk sağlığı açısından önemini vurgulayarak projenin bu bakımdan ayrı bir yeri olduğunu ifade etti. Ayrıca projenin uygulanmasında ve bu aşamaya gelmesinde emeği geçen ve destekleyen herkese teşekkür ederken üreticilerimize iyi bir üretim sezonu diledi.