T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Meyvecilikte aşılama teknikleri uygulama eğitimi ile yerel meyvelerin yaygınlaştırılması projesi tanıtımı yapıldı

Yayın Tarihi : 16.03.2017

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz ile Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile yürütülmekte olan  "Trabzon'da Unutulmaya Yüz Tutmuş Bazı Meyve Çeşitlerinin Üretilmesi" Projesi kapsamında İlçe müdürlüklerimizde görevli Teknik elemanlara proje hakkında bilgilendirildi.

İl Müdürü Cahit GÜLBAY yaptığı konuşmada; Büyükşehir Belediyemiz ile yapılan işbirliği protokolü gereği, teknik personelimiz ile il ve ilçelerimizde bölgemiz ekolojik şartlarında yetişen yerel meyve çeşitlerinden yaklaşık olarak yüz yirmi farklı çeşit tespit edilmiştir. Bu çeşitlerin bulunduğu İlçe, mahalle, mevkii, koordinatları, rakımları, hangi isimle adlandırıldıkları ile meyve sahiplerinin iletişim bilgileri kayıt altına alınarak aşı kalemleri alınmıştır. Alınan aşı kalemleri Büyükşehir Belediyemiz tarafından temin edilen 2000 armut, 2000 elma ve 500 erik anaçlara aşılanarak yine Belediyemiz Fidanlığında tüplenmesi, kokulu üzüm ve kocayemiş çeliklerinin de köklendirilme çalışmaları tamamlanmıştır. İlçe Müdürlüklerimizden toplantıya katılan teknik elemanlara seslenen Gülbay, farklı zamanlarda farklı kurumlarla çalışma arkadaşlarımızla birlikte yürütülen çalışmalar olduğunu ancak İlimiz genelinde yapılan çalışmaların bu ana kadar her hangi bir envanterin bulunmadığını belirterek yürüttüğümüz proje ile İl Müdürlüğümüz ve Büyükşehir Belediyemiz envanterinde artık yerel meyve çeşitlerine ait bu çalışma kurumsal olarak yerini alacaktır. Siz değerli mesai arkadaşlarımla birlikte yürütmekte olduğumuz bu projeye   her aşamasında görüş ve önerileriniz ile yön vereceğiz" dedi.

İl Müdür Yardımcısı Mustafa MAZLUM' da yaptığı sunumda yapılan çalışmaları özetleyerek üreticimizin elde tutmaya değer bulduğu çeşitlerin belirlenerek sahil orta ve yüksek kolda olmak üzere 3 farklı rakımda deneme bahçesi kurarak morfolojik, fenolojik ve pomolojik[MM1]  özelikleri bakımından aşılanan meyve çeşitlerinin meyve özeliklerinin belirlenerek standart çeşitlerin çoğaltılması ve yaygınlaştırılmasının planlanmakta olduğunu ifade ederek projenin Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitümüz ve Ordu Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri bölümü koordinasyonunda yürütüleceğini belirtti.

Toplantı sonrasında Bitkisel Üretim Şube Müdürü Tamer KAZAZ, Tonya İlçe Müdürü Celalettin Altunbaş, Maçka İlçe Müdürü Eyüp AYDIN, Yomra İlçe Müdürü Okan Aksu ile birlikte 18 ilçemizden teknik elemanların katılımı ile büyükşehir Belediyesine ait Maçka İlçesi Esiroğlu fidanlığında tüpleme çalışmaları yerinde incelenerek Büyükşehir Belediyesi Tarım Hizmetleri Müdürü Yakup Seymen tarafından katılımcılar bilgilendirildi.

Daha sonra Esiroğlu Beldesi Bahçecik Mahallesinde Ömer AYDIN' a ait bahçede İl Müdürlüğümüz konu uzmanı Ziraat Mühendisi Erdal YIĞCI ve Cemal TÜYSÜZ  tarafından   dilcikli aşı , Kalkma aşı ve Yarma aşı uygulaması yapıldı.