T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Yaz sezonunda gıda denetimleri artırıldı

Yayın Tarihi : 10.07.2017

​          İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda 30.06.2017 tarihinde 2017 yılı gıda kontrol ve denetim hizmetleri değerlendirme toplantısı düzenlenmiştir. Toplantıya il Müdürümüz Cahit GÜLBAY, il Müdür yardımcımız Süleyman BOZ, Gıda ve Yem Şube Müdürü Cemil ÇELİK, ilçe müdürleri ile il ve ilçe Müdürlüklerimizde görevli kontrol görevlileri katılmıştır. Gıda ve Yem kontrol hizmetlerinin değerlendirildiği toplantıda; "2017 Yılı ilk altı aylık Gıda ve Yem Kontrol Hizmetlerinin Değerlendirilmesi konularında bilgilendirme ile denetim ve kontrol hizmetlerinin etkin ve verimli şekilde yürütülmesi amacıyla bilgi alış verişi yapılmıştır. Toplantıda il Müdürü Cahit GÜLBAY yaptığı açıklamada; 'çiftlikten sofraya gıda güvenilirliği" kapsamında birincil üretim dahil olmak üzere gıda, yem ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretim, işleme, depolama, dağıtım, satış ve toplu tüketim gibi gıda zincirinin tüm aşamalarında etkin kontrol ve denetimi ile tüketiciye her zaman yeterli ve güvenli gıda arzının sağlanması, üretici ve tüketici menfaatleri ile halk sağlığının en üst düzeyde korunması, sektörler arası haksız rekabetin önlenmesi,  toplumun dengeli ve yeterli beslenmesine yönelik miktar ve çeşitlilikte gıdanın güvenilir olarak tüketiciye ulaşmasının sağlanması amacıyla tüm kontrol görevlilerimizin 2017 yılı 2. Altı aylık döneminde de özverili şekilde çalışmalarına hassasiyetle devam etmeleri gerektiğini vurgulamıştır.

          Yaz ayları ve turizm sezonu içerisinde bulunmamız nedeniyle yoğun nüfus hareketi göz önüne alındığında gıda zehirlenmeleri gibi olumsuzlukların önlenmesine yönelik toplu tüketim yerlerine (düğün, mevlit organizasyonlar vb.)  ve satış noktalarına  yönelik özellikle hayvansal ürünlerin satışının gerçekleştirildiği kasap, şarküteri ve kanatlı eti satış noktalarının; denetimlere tabi tutulması, saklama koşulları, hazırlama koşulları ve tüketiciye arzı aşamalarında işletmelerin azami dikkatli olmaları yaşanabilecek olumsuzlukların giderilmesinde son derece önem arz etmektedir.

          Tüketicilerin yaz aylarında hızlı bozulabilecek kanatlı etleri ve hayvansal ürünler başta olmak üzere gıda ürünlerini satın alma aşamasından başlayarak, ürünlerin hazırlanması ve saklanması koşullarında soğuk zincire azami özen göstermeleri olumsuzlukları önlemede büyük önem taşımaktadır. Tüketicilerin; ambalajsız, etiketsiz, hijyenik ve soğuk zincir  koşullarına uygun olmadan satışa sunulan gıdaları satın almamaları tavsiye olunur.   

          2017 yılı ilk altı aylık dönemi içerisinde 3446 denetim gerçekleştirilmiş, olumsuzluk tespit edilen 18 işletmeye toplam 151.930 TL idari para cezası uygulanmıştır. Yapılacak kontrol ve denetimlerde olumsuzluk tespit edilen işletmeler hakkında; 5996 sayılı kanun gereği yasal işlem uygulanacaktır.

          İl Müdürü Cahit GÜLBAY yaptığı açıklama ile denetimlerin hız kesmeden devam ettiğini belirterek, tüketicilerin satın aldıkları gıdalarla ilgili  şikayetlerini  "Alo 174 Gıda Hattı"nı arayarak ihbarda bulunabileceklerini bildirdi.