T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tonya İlçemizde Jersey Süt Sığırı Yetiştiriciliği, Tereyağı Ve Süt Üretimini Geliştirme Sempozyumu Yapıldı.

Yayın Tarihi : 13.07.2017

İlimizde hayvancılığımızın yoğun yapıldığı Tonya İlçesinde 11.07.2017 tarihi Salı günü "Jersey Süt Sığırı Yetiştiriciliğini, Tereyağ ve Süt Üretimini Geliştirme " sempozyumu düzenlendi.      Sempozyum yaklaşık 200 kişilik  geniş katılımla  gerçekleşmiştir.

              Trabzon Ticaret Borsası'nın yanı sıra, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Tonya Belediyesi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Atatürk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği, Ofçay ve Veteriner Hekimleri Odası'nın destek verdiği sempozyuma; Trabzon Milletvekilimiz Salih CORA, Tonya Kaymakamı Halit MENGİ, Tonya Belediye Başkanı Osman BEŞEL, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü Altyapı ve Çevre İzleme daire Başkanı Ramazan KOÇAK, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Pro.Dr.Nevzat ARTIK,  Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesinden Prof.Dr.Armağan HAYIRLI, Türkiye Damızlık Sığır yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Sekreteri Dr.Hüseyin VELİOĞLU, Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürü Cahit GÜLBAY, Trabzon Orman Bölge Müdürü Mümin DÖNGEZ,  Tarım Kredi Kooperatifleri Trabzon  Bölge Birliği Bölge Müdürü Süleyman EĞİLMEZ, Trabzon Ticaret Borsası Genel Sekreteri Şükrü ERÜZ, Trabzon Ticaret Sanayi Odası Meclis Üyesi Osman SERTEL, S.S. Trabzon Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Birliği Başkanı Osman SALİH, Zirai Karantina Müdürü Kahraman ÖZLÜ, Trabzon Limanı Veteriner Sınır Kontrol Noktası Müdürü Selim TERZİ, Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil PEHLEVAN, Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erol SAYIN,   ilimizdeki birçok kurumunun temsilcileri,  Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri , Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri, İl/İlçe Müdürlüğü personelleri, Serbest veteriner hekimler,  süt ve süt ürünleri işleyen üreten sektör temsilcileri dahil  ilimizin önder hayvancılık işletme sahiplerinden yaklaşık 100 kadar  çiftçimiz katılmıştır.

 

Açılış konuşmalarında  ilk sözü alan il Müdürümüz Cahit GÜLBAY; İlimizin coğrafik yapısına bakıldığında, eğimli, küçük parçalı ve dağınık yerleşim yerlerinden oluşan arazi yapısına sahip olduğunu, hayvancılık işletmelerimiz genellikle küçük aile işletmeciliği şeklinde, bina altlarında ve küçük hayvan barınaklarda yürütüldüğünü, hayvancılık İşletmelerimiz ortalama hayvan sayısı 2-3' olduğunu, İlimiz hayvan varlığının 128.000 büyükbaş ve 147.000 küçükbaştan oluştuğunu, 38 bin büyükbaş işletmemiz olduğunu, İlimizdeki Büyükbaş hayvan varlığının %90'a yakın kısmı Kültür ve Kültür Melezinden oluştuğunu, kültür hayvanı veya Kültür melezi dendiğinde öncelikle Jersey Irkı akla geldiğini, büyükbaş hayvancılık daha çok süt üretimi için yapıldığını, son zamanlarda et üretimine dönük besicilik kültürü de yaygınlaşmaya başladığını, İlimizin coğrafi yapısı ve yem maliyetleri dikkate alındığında sığır yetiştiriciliğinde; Aile Tipi Süt Sığırcılığı İşletmeciliğinin sürdürülebilir olduğu ve birçok avantajında dolayı Jersey Irkı ile çalışılması gerektiğini, İlimizde 11 adet Süt İşleme Tesisi bulunduğunu, bu tesislerde üretilen ürünler tüketiciler tarafından beğeni ile tüketildiğini, İlimizin marka değerlerinden olan Trabzon Tereyağı ve Hamsiköy Sütlacı'nın kalitesinin sürdürülebilirliği Jersey sütüne bağlı olduğunu, Bakanlığımızın geçtiğimiz yıl üretim hayvancılık yapan üreticilerimize   9.091.427 TL destek ödemesi yaptığını,

Yine 2017 yılında hayvancılık Projelerinden olan

Genç Çiftçi Projesine                                                           :5.730.000 TL

DOKAP Ahır Hibe Desteğine                                             :5.359.000 TL

500 Baş Damızlık Düve Yetiştiriciliğinin Proje             :1.837.500 TL

Olmak üzere toplamda üretim ve diğer desteklemelere 22.017.927 TL aktarılacağını belirtti.

Tonya Belediye Başkanı Osman BEŞEL, sempozyumun Tonya'da yapılmasının önemine değinerek, Osmanlı salnamelerine konu olan tereyağının merkezinin Tonya olduğuna vurgu yaptı. Beşel şöyle konuştu:

"Ticaretteki acımasız yarış ne yazık ki Tonya tereyağını da vurmaya çalıştı. Belki Tonya, tereyağı ve süt üretimi konusunda kapasitesini büyütemedi ama kalitesi de asla küçülmedi. Bu önemli. Esas olan o kaliteyi muhafaza ettik. Belgesini de, bundan iki ay evvel yapılan ve ülke genelinden 360 tereyağının katıldığı yarışmada Tonya tereyağı birinci seçilerek almıştır. Her ne kadar ekonomik gelişmeler ve dünyadaki ekonomik alandaki bu yarışta yerimizi alamamış olsak da, kalitede yerimizi aldık diye düşünüyorum. Tonya'da süt ve tereyağı üretiminin büyük işletmeler, holdingler şeklinde değil de, önceden gelen geleneksel aile işletmeciliğinin geliştirilmesi en azından muhafaza edilmesi için mutlaka tedbirler alınmalı. Bu sempozyumdan böyle bir sonucun çıkmasını bekliyorum. Tonya'da hayvancılık süt ve süt üretimi alternatif geçim kaynağı değil, esas geçim kaynağıdır dedi.

 

Trabzon Milletvekili Salih CORA, önemli bir sempozyumun tereyağının merkezi olan Tonya'da yapılmasından mutluluk duyduğunu, buradan çıkacak sonuçların ileride rapor haline getirilerek gerekli mercilere ulaştırılacağını kaydederek, " Bu sürecin takipçisi olacağız ve sonuç olarak da bu sempozyumdan olumlu sonuçlar çıkacağına inanıyorum. Tonya tereyağı saf tereyağıdır. Tereyağının içerisinden hiçbir şey çıkmaz. Katıksız saf tereyağıdır. Ama bu tereyağı üretimi ile birlikte Tonya'dan çok değerli eğitimciler, bürokratlar, hukukçular, siyasetçiler ve işadamları yetişmiştir. Herkesin büyüyüp gelişmesinde ve yetişmesinde Tonya tereyağının katkısı ve emeği yadsınamaz" diye konuştu.

Cora ayrıca konuşmasında Trabzon ve Tonya'nın süt ve süt ürünleri ile özellikle tereyağı ile adını duyurduğuna da dikkat çekerek şöyle devam etti:

"Bölgemize ait tereyağının özelliği ilimizde bulunan jersey sığır ırkından kaynaklanmaktadır. Jersey ırkı ilimize ilk olarak 1968 yılında merhum milletvekilimiz Ahmet Şener'in katkılarıyla getirilmiştir. Jersey sığırı küçük yapısı ve bölgenin kıt yem kaynaklarına uyum sağlamış, yerli ırkı da ıslah ederek bugünlere gelinmiştir. İnsanlarımız ve çiftçilerimiz de bu ırkın kaliteli ve yağlı sütü sayesinde tereyağı üreterek satmış, gelir elde etmiştir. İlimizden diğer illere özellikle Karadeniz Bölgesi'ne damızlık hayvan satışı yapılarak bu illerde de yaygınlaşması sağlanmış, tereyağının önemi daha ortaya çıkmıştır. Bu sebeple bölgemiz için Trabzon tereyağına özelliğini jersey sığır ırkının değeri ve kalitesi tartışılmazdır."  diyerek sözlerini tamamladı.

              Açılış konuşmaların ardından Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Prof.Dr.Nevzat ARTIK, Dünyada ve Ülkemizde süt sektörü, süt ve süt ürünleriyle ilgili istatistiksel verileri, ve  Tonya Tereyağına Coğrafi işaret kazandırmanın süreçlerini ve süt hijyenini,

              Atatürk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nden Prof.Dr.Armağan HAYIRLI, Bölgemize en uygun ırkın Jersey ırkı olduğunu vurgulayarak Jersey Süt Sığırı Yetiştiriciliği ve Beslenmesini,

              Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Sekreteri Hüseyin VELİOĞLU, büyükbaş hayvancılığın Ülkemizin olmazsa olmazlarından olduğunu, hayvancılık sektörünün gelişmesinin birlikleri, kooperatiflerin desteklenmesiyle ve bu işe dahil edilmesiyle olabileceğini, eğitimli genç üreticilerin yetiştirilerek desteklenmesiyle kalkınacağını,

              Bakanlığımız Hayvancılık Genel Müdürlüğünden  Altyapı ve Çevre İzleme Daire Başkanı Ramazan KOÇAK, hayvan ıslahının önemini  bu amaçla ülkemizde Tonya İlçesinin pilot bölge seçildiğini ve buraya 5000 adet dişi sperma hibe desteği sağlanacağını, ,Mera Hayvancılığı proje desteklemesini, Tonya İlçemizde kurulacak 500 başlı Damızlık Düve üretim merkezinin önemini ve Tonya İlçesinin bölgenin damızlık düve temin yeri olacağını, hayvancılık işletmelerinin hastalıktan ari işletmeye dönüştüğünde hayvan başı 400TL ilave destek alacaklarını, Süt desteklemelerinde yeni uygulamaları, Ahır yapımlarında ruhsat harçlarını kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapıldığını, Genç çiftçi desteğini, DOKAP kapsamında %50 hibe ile yapılan yeni ahır, ağıl desteklemelerini ve  bu kapsamda ilimizde 35 adet ahır yapımının desteklendiğini, buzağı ölümlerinin önüne geçilmesinin hayvancılığımız ve ülke ekonomimiz açısından önemi, başta şap olmak üzere salgın hayvan hastalıklarıyla mücadelenin önemini , bir büyükbaş hayvan yetiştiricisinin Bakanlığımızın tüm destekleme  şartlarını sağlaması durumunda hayvan başına buzağısıyla beraber bir yılda  1100 TL ye kadar varan destekleme alabileceğini anlattı.

              Sunumlardan sonra soru cevap bölümüne geçildi.

              Sempozyum Milletvekilimiz Salih CORA'nın teşekkür konuşmasıyla son buldu.