T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kivide Erken Hasat Yapmayalım !

Yayın Tarihi : 10.11.2017

Doğu Karadeniz bölgesinde fındık ve çay gibi bölge ekonomisine katkı vermesi beklenen kivide hasat dönemine yaklaşılıyor. Bu yıl önemli oranda verim artışı beklenen kivide, zamanından önce hasadın bir takım zararlarının olacağı bilinmelidir.

Kivide hasat zamanı, teknik olarak, nasıl tespit ediliyor?

Meyve suyundaki 'suda çözünür kuru madde' miktarına bakılarak belirleniyor. Bunun için konunun uzmanı Ziraat Mühendisi Erdal YİĞCİ, Ortahisar ilçesi ve kivi yetiştiriciliğinin yapıldığı diğer ilçelerde 08-09 Kasım 2017 tarihlerinde bir dizi ölçüm yaptı. Ölçümlerde, kivideki kuru madde oranlarının  % 6,5 ile % 7 arasında olduğu tespit edildi. Bu değerler, Trabzon'da kivi hasadının henüz gelmediğini ifade etmektedir. Yanı sıra hasadın, Ekim sonu ile Kasım ayı ortalarına doğru yapılabileceği söylense de, hasadı meyvenin çeşidi, iklim faktörleri, rakım, yer-yöney gibi faktörler belirlemektedir. Kivinin hasat edilebilmesi için suda çözünür kuru madde miktarının % 7-9 arasında olması gerekir.

Trabzon İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit GÜLBAY, meyvelerdeki kuru madde miktarının istenilen düzeye gelememesi, meyvelerde sulanma, dış yüzeylerinde hızlı yumuşama, buruşma, renginde bozulma ve meyvenin depo ömrünün azalmasına sebep olacağından, teknik olarak belirlenen değerlerin dışında yapılacak hasadın zararları konusunda üreticileri uyardı. Ayrıca GÜLBAY, üreticilerimizin hasat konusunda acele etmemelerini, hasat yapmadan önce İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ile irtibata geçerek, hasat zamanı hakkında bilgi almalarının uygun olacağını belirtti.