T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Gübre Takip Sistemi İçin Son Toplantı

Yayın Tarihi : 15.12.2017

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, üretilerek veya ithal edilerek piyasaya arz edilen gübrelerin son kullanıcıya kadar takibinin yapılması için kurulan Gübre Takip Sistemi'nin detaylı tanıtımının yapıldığı geniş katılımlı eğitim toplantısı yapıldı.

KTÜ Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapılan eğitim toplantısına İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cahit GÜLBAY, Müdür Yardımcısı Mustafa MAZLUM ve Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Bitki Besleme ve Teknoloji Geliştirme Daire Başkanlığı'ndan konu uzmanı Rasim TOPÇU ve sistemin yazılımını yapan yüklenici firma sorumlusu Sinan ATASAGUN katıldı.

Toplantı öncesi il Müdürümüz Cahit GÜLBAY, konunun önemi üzerinde duran bir konuşma yaptı. GÜLBAY, nitratlı gübrelerin patlayıcı olarak kullanılması üzerine Bakanlığımız tarafından 08 Nisan 2016'da satışının durdurulduğunu, gübre konusunda yapılan çalışmalar neticesinde Gübre Takip Sitemi kurularak piyasaya arz edilen gübrelerin paketleme aşamasından son kullanıcıya kadar takibinin sağlanmasına ilişkin gerekli usul ve esasların belirlendiği bir tebliğ yayınlandığını belirtti. Bu tebliğ ile gübre bayilerine kamera takip sistemi kurulmasını, gübre ambalajlarına kare kod uygulamasını, ambalaj içerisine DNA barkod eklenmesini ve kısaca gübrelerin kimliklendirilmesinin sağladığını ifade eden GÜLBAY, Bakanlığımızın 30 Kasım 2017 itibarıyla da 23 il hariç, 58 ilde e-reçete ile çiftçiye satışına, nitratlı gübrelerin kullanılmasın ilişkin talimat çerçevesinde izin verildiğini, Gübre Takip Sisteminin 01 Ocak 2018 itibarıyla uygulamaya geçmesinin ardından denetimci olarak bizlerin, satıcı olarak bayilerin ve son kullanıcı olarak çiftçilerin rahat edeceğini söyledi.

Artvin, Bayburt, Gümüşhane, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize illerinde faaliyet gösteren gübre satıcıları ile il sistem sorumlularına verilen eğitim programında sunuları Sinan ATASAGUN yaptı. Programa gübre ile çuvalın tescillendiği DNA barkod ve 2D barkod (karekod) sisteminin detaylı tanıtımı yapılarak başlandı. Sistemin üretim ya da ithalat, depo, dağıtıcı ve çiftçi aşamalarının her anında denetimi mümkün kılması üzerinde duruldu. Böylece gübrenin doğru yolla, doğru kişilere ulaştırılması sağlanarak gübre sahteciliği, taklit, tağşiş ve patlayıcı yapımında kullanımının da önlenmiş olacağı ifade edildi.