T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Veteriner Hekimlik Uygulamalarında E-Reçete Sistemi Anlatıldı

Yayın Tarihi : 27.12.2017

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğümüzün hazırladığı, veteriner hekim reçetelerinin elektronik ortamda düzenleneceği e-reçete sisteminin tanıtımını yapmak ve uygulamasını öğretmek amacıyla Trabzon Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi Toplantı Salonunda bir eğitim toplantısı yapıldı.

 

Toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cahit GÜLBAY, İl Müdür Yardımcısı Süleyman BOZ, Trabzon Bölgesi Veteriner Hekimler odası Başkanı Erol SAYIN, Ordu Veteriner Hekimler Odası Başkanı Taner CANBULUT ile konu uzmanı ve sistemin kurucusu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Veteriner Sağlık Ürünleri ve Halk Sağlığı Dairesi Başkanlığında Çalışma Grup sorumlusu Veteriner Hekim Arif ÖZKAN katıldı.

 

Trabzon, Ordu, Rize, Bayburt, Gümüşhane ve Artvin illerinde bulunan, kamu ve özel alanda çalışan 200 kadar veteriner hekimin katıldığı toplantının açılış konuşmasını İl Müdürümüz Cahit GÜLBAY yaptı. GÜLBAY, Bakanlığımızın, tarladan sofraya gıda güvenliği kapsamında bitkisel üretimde, üretilen ürünlerin ilaç kalıntılarının sistemli bir şekilde takibi yapılmakla birlikte, bu güvenlik sisteminde hayvansal gıdaların öneminin büyük olduğunu ve bu alanda sorumluluğun veteriner hekimlere düştüğünü, e-reçete sisteminin iyi işletilmesi halinde gerek Hayvan Sağlık Sistemi, gerekse Gıda Güvenliği Sistemi açısından önemli bir eşiğin aşılabileceğini söyledi. Bu sayede gıda güvenliğinin ve kalıntının önlenmesinin sağlanacağını, dolayısıyla halkın sağlığının korunacağını, yanı sıra yurt dışına ihracatı yapılan ürünlerle de ülkemizin adının olumsuz yönde etkilenmeyeceğini sözlerine ekledi. 

 

Sunumu, Bakanlığımız, Veteriner Sağlık Ürünleri ve Halk Sağlığı Daire Başkanlığı, Çalışma Grup Sorumlusu, konu uzmanı ve sistemin kurucusu Arif ÖZKAN yaptı. ÖZKAN konuşmasında, Bakanlığımız tarafından yapılan değerlendirmede hayvan sağlığı ve gıda güvenliğinin temini amacı ile e-reçete sistemine geçilmesine karar verildiğini belirterek, ülkemizde kullanılan veteriner tıbbi ürünlerin ve bu ürünlerin üretimi için gerekli hammaddelerin ithalatı, üretimi ile toptan ve perakende satış noktalarına dağıtımı aşamalarında izlenebilirliğinin sağlanması için Veteriner Tıbbi Ürün Takip Sisteminin kurulduğunu söyledi.

 

E-reçete sisteminin 01 Ocak 2018 günü itibarı ile yürürlükte olacağı belirtildi.